piątek, 15 maja 2015

Właściwości syropu z klonu

Kanadyjski słodzik, tak nazywany jest syrop klonowy na świecie. Wyróżnia się wśród innych słodzików przede wszystkim wyjątkowym smakiem i szeregiem zdrowotnych właściwości. Przygotowywany jest w naturalnych warunkach. Z kory drzewa klon pobiera się syrop, a następnie odparowuje się z niego wodę. Syrop klonowy gotowy do spożycia ma jasnobrunatną barwę i słodki smak.

Syrop klonowy źródło witamin


Naukowcy zgodnie twierdzą, że ten syrop posiada szereg witamin i składników mineralnych tj.:
  1. witaminy z grupy B - B2, B5, B6 - korzystnie wpływają na układ nerwowy
  2. niacyna - obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie
  3. kwas foliowy - działanie krwiotwórcze, bez niego grozi nam anemia
  4. biotyna - przeciwdziała zapaleniom skóry.
Wysokie zanieczyszczenie środowiska nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Nauczyliśmy się zwalczać wiele chorób, jednak rozwój cywilizacyjny sprawił, że powstały nowe choroby z którymi, póki co, nie jesteśmy w stanie sobie poradzić tj. nowotwory, cukrzyca, czy też problemy z układem krążenia.

Sami również nie pozostajemy bez winy, gdyż siedzący tryb życia i stres również niekorzystnie na nas wpływają. Ponadto często jemy śmieciowe jedzenie, które dostarcza nam kalorii, ale nic po za tym, żadnych wartości odżywczych, tylko same puste kalorie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz