Kanadyjski słodzik, tak nazywany jest syrop klonowy na świecie. Wyróżnia się wśród innych słodzików przede wszystkim wyjątkowym smakiem i szeregiem zdrowotnych właściwości. Przygotowywany jest w naturalnych warunkach. Z kory drzewa klon pobiera się syrop, a następnie odparowuje się z niego wodę.
Syrop klonowy gotowy do spożycia ma jasnobrunatną barwę i słodki smak.
Syrop klonowy źródło witamin
Naukowcy zgodnie twierdzą, że ten syrop posiada szereg witamin i składników mineralnych tj.:
- witaminy z grupy B - B2, B5, B6 - korzystnie wpływają na układ nerwowy
- niacyna - obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie
- kwas foliowy - działanie krwiotwórcze, bez niego grozi nam anemia
- biotyna - przeciwdziała zapaleniom skóry.
Wysokie zanieczyszczenie środowiska nie wpływa korzystnie na nasze
zdrowie. Nauczyliśmy się zwalczać wiele chorób, jednak rozwój
cywilizacyjny sprawił, że powstały nowe choroby z którymi, póki co, nie
jesteśmy w stanie sobie poradzić tj. nowotwory, cukrzyca, czy też
problemy z układem krążenia.
Sami również nie pozostajemy
bez winy, gdyż siedzący tryb życia i stres również niekorzystnie na nas
wpływają. Ponadto często jemy śmieciowe jedzenie, które dostarcza nam
kalorii, ale nic po za tym, żadnych wartości odżywczych, tylko same
puste kalorie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz